Davant del dubte (sobre l’eliminació del màster en homeopatia de la UB)

Retiren un màster «davant del dubte»! I n’hi ha que diuen que la ciència no és la nova religió. Ciència, sí, però transparència també. Sota raons científiques (tant com passa amb les raons culturals, econòmiques, polítiques…) s’amaguen interessos de tot tipus, i l’empirisme i la lògica que en un principi són el que acredita la fe, passats pel filtre institucional acaben sent equivalents a zero, o a dir que, si no et portes bé, aniràs a l’infern.

mémoiredeleau
Imatge extreta del documental “La mémoire de l’eau”

Per contrarestar la notícia de l’eliminació del màster en homeopatia de la UB, penjo a continuació el documental «La mémoire de l’eau» traduït al castellà, sobre l‘estudi que va començar Jacques Benveniste (a qui Nostra Senyora Ciència ha convertit en apòcrif) i que actualment segueix Luc Montagnier (premi Nobel de Medicina 2008 -que, després d’aquestes investigacions, no hagués obtingut-), el qual no només demostra l’eficàcia de l’homeopatia, si no que, deixant-la de banda, demostra a més la viabilitat d’un sistema alternatiu de subministració de medicaments (de tot tipus, no només homeopàtics) amb costos econòmics gairebé mínims i la reducció de l’impacte dels fàrmacs al medi ambient. Tot i que la teoria ha estat corroborada no ha estat reconeguda. Per què no dedicar-hi una mica de recursos; descartar-la si no funciona, o reconèixer-la i treure’n profit si resulta que sí que funciona? L’esforç és ínfim en comparació amb els possibles beneficis

Però ara resulta que la petició d’un alumne i 1.300 firmes aconsegueixen tancar un màster de la Universitat de Barcelona. Des de quan les peticions de l’alumnat tenen efecte? Només cal revisar el resultat de les últimes lluites estudiantils (entre elles l’actual que s’oposa al sistema anomenat 3+2) per veure que, darrere d’aquesta decisió sobtada (de la qual, per cert, l’Acadèmia Homeopàtica i fins i tot el director del màster en qüestió, Gonzalo Fernández, han hagut d’assabentar-se a través dels mitjans de comunicació), hi ha molta més pressió que no pas la iniciativa d’un alumne de ment tancada i una recollida de firmes. Si no, com s’explicaria que s’accepti la petició sense haver escoltat les opinions dels especialistes en homeopatia?

Jo em pensava que «ante la duda, la más tetuda» (deixant a part el debat sobre el sexisme o no de la frase). On més n’hi hagi millor, no? Inclús diria que El Dubte és l’eina fonamental de l’estudi de qualsevol camp, impulsant a seguir les petjades del coneixement, oi? Més coneixement = més i millor futur. Això hauria de defensar una Universitat, l’espai on justament s’haurien d’acollir aquests tipus de diàlegs, “el lloc adient per discutir entre científics”, tal com ha dit Gonzalo Fernández al telenotícies de TV3. Encara no m’explico com sobreviu -malviu- el Grau de Romàniques, per posar un exemple, vist el panorama. I, mentrestant, tots a fer ioga i consumir soja.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s